הכרזה על הזוכות בפרס לשנת תשפ"ג לעבודות לחקר השואה ע"ש ישראל גוטמן ז"ל

לפני כמה חודשים פרסמנו קול קורא לפרס לעבודות לחקר השואה ע"ש ישראל גוטמן ז"ל. לוועדת הפרס הוגשו עבודות שונות, שנקראו ונבחנו על ידי צוות שופטים ושופטות רחב ומגוון. התכנון המקורי היה לצאת בהודעה על הזוכים/ות מיד לאחר חג סוכות.

המציאות אליה התעוררנו כולנו בשמחת תורה היתה שונה מכל מה שדמיינו. בתוך הזוועות אליהן נחשפה החברה הישראלית, ובתוך האבל הכבד על אלו שנרצחו, החשש לגורלם.ן של אלו שנחטפו ואיחולי ההחלמה לפצועים ולפצועות, קשה לחשוב על פרסים וקשה לתת מקום למעמד חגיגי לו ראוי.ה כל זוכה בפרס כזה או אחר.

צוות השופטים של הפרס נפגש וקיבל את החלטותיו, אך את פרסום התוצאות בחרנו להשהות מעט. רצינו להבין עוד קצת לאן הדברים הולכים, איך מתפתחת המציאות סביבנו. לנסות לפעול ברגישות המתבקשת. הבנו שאנחנו הולכים לתקופה ארוכה של חוסר ודאות בהיבטים שונים של החיים, כפרטים וכחברה. לרבים, רבים מדי, יש עוד דרך ארוכה בניסיון לשקם את ביתם ואת חייהם. בפני החברה הישראלית עומדות שאלות גדולות, מהותיות, מעצבות וכואבות. מתוך ההבנה שלא מדובר באירוע ש"עוד רגע נחזור לשגרה", החלטנו שנכון לפרסם את התוצאות, לברך את הזוכות בפרס ולתת מקום ראוי למאמץ שעשו המגישים והמגישות, כולם.ן סטודנטים.ות במהלך לימודיהם.ן.

את יום העיון החגיגי שבו יציגו הזוכות את מחקריהן דחינו לעת עתה ובהמשך נודיע על מועד חדש. החלטנו זאת מתוך רצון לתת לזוכות ולמחקריהן את המקום הראוי שיוכלו לקבל בתקופה שיהיה קשב ציבורי לאירועים מסוג זה, וגם מתוך רצון לשמור על האיזון העדין שבין ההמשך החיוני של חיי היומיום לבין מתן מקום לתקופה הנוכחית ואתגריה.

צוות השופטים בחר להעניק את הפרס לשנת תשפ"ג 2023 לשתי עבודות:

הפרס הראשון בסך 12,000 הוענק לגב' מירי יהלום על עבודת התזה שכתבה:

*הישרדות, מוסר ו"הדר": בחינת המאבק ההיסטורי-פוליטי לעיצוב דימוים של הרוויזיוניסטים בגטו וילנה.*

הפרס השני בסך 8,000 ₪ הוענק לגב' ג'ובנה צ'בטיקנין על מאמרה *Yugoslavia and the Eichmann Trial*

אנחנו מבקשים לברך את יהלום וצ'בטיקנין על הזכייה ומחכים לארח אותן ביום העיון שיתקיים בהמשך. אנחנו מבקשים גם להודות לכל החוקרים והחוקרות שהגישו את מחקריהם.ן לשיפוט, ומאחלים להם.ן בהצלחה בהמשך דרכם.ן.

בפרס גוטמן שותפים גופים רבים. בראש ובראשונה נציין את משפחת גוטמן ששותפה ליוזמה מיומה הראשון.

המוסדות השותפים בפרס: "מורשת – מרכז בינלאומי לתיעוד, לחקר ולהוראת השואה על שם מרדכי אנילביץ'", "המכון לחקר תולדות יהדות פולין ויחסי ישראל-פולין" באוניברסיטת תל אביב, "מכון גוטאיינר לחקר 'הבונד' ותנועת הפועלים היהודית" באוניברסיטת חיפה, "מכון המחקר ליהדות זמננו" באוניברסיטה העברית בירושלים, "המכון הבין-לאומי לחקר השואה ביד ושם" והאוניברסיטה הפתוחה.

במאי השנה ציינו 100 שנים להולדתו של פרופ' ישראל גוטמן, ובאוקטובר האחרון מלאו עשר שנים לפטירתו. אנחנו גאים בכך שמוסדות חשובים אלו בחרו לקחת חלק בהנצחתו של פרופ' גוטמן ופועלו, ומודים להם על שיתוף פעולה פורה ומתמשך.

 

נאחל שכל החטופים ישובו לביתם בשלום ובמהרה, ובהם גם חברנו אלכס דנציג.

שיגיעו ימים טובים.