סדנאות

חפצים מסדנאות שונות מסודרים במבולגן

ב"מורשת" מגוון רחב ביותר של סדנאות לתלמידי חטיבות הביניים, תיכון, סטודנטים וכוחות הביטחון. ניתן לקיים את הסדנאות אצלנו בגבעת חביבה, או כהדרכת חוץ. כל הסדנאות שמות דגש על ההיבטים ההיסטוריים, לצד התמודדות עם דילמות ערכיות ומתודיקה מגוונת. הסדנאות אינן "שטאנץ", והן יותאמו לגיל, רמת הידע, אופי ויכולות המשתתפים/ות, על בסיס הדגשים שיקבעו בשיתוף עם הגורם המזמין.

לכל הפעילויות המאושרות על ידי תוכנית גפ"ן לחצו כאן

סדנאות לדוגמה:

הדרת הציבור היהודי בגרמניה

"כל קהיליית הלאום קונה לה דעת בשאלה היהודית. היא לומדת שהקהילה הלאומית היא קהילת דם. בפעם הראשונה היא מבינה את החשיבה הגזעית." (אכים גרקה, המומחה לחקר הגזע במשרד הפנים הגרמני, מאי 1933).
חוקי נירנברג ידועים, אך בגרמניה נחקקו מעל 2000 חוקים נגד יהודים ורבים מהם כוונו להשפיע על חיי היומיום של היהודי ועל דרכי המפגש שלו עם העם הגרמני. דרך הכרת החוקים נבין את השפעותיהם על הציבור היהודי וגם כיצד הטמיעו החוקים את התפיסה הגזענית בקרב הציבור הגרמני.  

הנהגה בצמתי הכרעה

"בין אותם מנהלים אשר עושים את עבודתם נאמנה, במסירות ומתוך מחויבות קולקטיבית כנה, ישנם אחרים, אשר אינם חדורים באותו מוסר…" (י. קלוגמאן, גטו לודז', 1943).
המנהיגות היהודית בתקופת השואה ניצבה בפני דילמות והכרעות חסרות תקדים בהיסטוריה האנושית. בסדנה זו נכיר תגובות שונות של המנהיגות היהודית במקומות שונים, נבחן כיצד התייחס הציבור היהודי למי שניצבו בעמדות הנהגה רשמית או לא-רשמית ונתמודד עם שאלות ערכיות על מהותה מנהיגות בתקופת השואה והדרכים בהן באה לידי ביטוי.

דילמות בחיי המחנות

"מירב כובד האשמה נופל על השיטה, על עצם המבנה של המדינה הטוטאליטרית…" (פרימו לוי, "השוקעים והניצולים")
סדנה זו עוסקת בחיי היום-יום של האסירים היהודים במחנות הריכוז וההשמדה. בסדנה זו נכיר דילמות מרכזיות בהן נאלצו האסירים להכריע יום-יום, ושעה-שעה. ננסה גם להתמודד עם הסוגיות הערכיות שעולות מתוך מרחב הבחירה המצומצם שהיה לאסירים בתוך המחנות. 

הקורבנות הלא יהודים של הנאצים

"רצח עם הוא ניסיון מכוון של שלטון להשמיד קבוצה חברתית מובחנת – עם, קבוצה לאומית, אתנית או קבוצה דתית – באמצעות רצח המוני." (מתוך אמנת האו"ם למניעת רצח עם). 
סדנת חקר המתמקדת בסיפורן של קבוצות אוכלוסייה שונות שנרדפו על ידי הנאצים. תוך בחינה של היבטים פרטיקולריים ואוניברסליים, נעמיק את ידיעותינו בנושא השואה ובמקרי רדיפה נוספים. נלמד על "אחרים" נוספים ונבחן את עמדותינו ביחס למשמעויות הערכיות והלקחים מהתקופה.    

סדנאות נוספות:

המעבר לגטו והחיים בו, יחסי יהודים-פולנים, חסידי אומות עולם, דמות הרוצח, מהו רצח עם?, תנועות הנוער עד השואה ובמהלכה, סיפורן של השליחוֹת ("קשריות"), דילמות במשפחה, עמידה יהודית דתית, מושגי יסוד, בניית טקסים, היחס שלי לשואה, זיכרון השואה, סיפורה של האונייה אקסודוס, מדוע לא היתה התנגדות גרמנית לנאציזם? ועוד.

 

 

ליצירת קשר והזמנות:

הלית כץ-ירון | 04-6309248 | [email protected]

With Assistance from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany Sponsored by the Foundation "Remembrance, Responsibility  and Future" Supported by the German Federal Ministry of Finance