ב-22 ליולי 1942 החלה האקציה הגדולה של גטו וורשה, או הגירוש הגדול, למה שהנאצים ניסו להציג כמעבר מזרחה ליישוב מחדש, ולמעשה היו אלו גירושים למחנה טרבלינקה והשמדת כ-260 אלף יהודים ויהודיות בני/ות כל הגילאים.
אדם צ'רניאקוב – ראש היודנרט בגטו וורשה – מקבל את ההודעה מהנאצים על תחילתה של האקציה ועל דרישתם שהמשטרה היהודית תספק כל יום כך וכך אלפי יהודים למשלוחים. הוא מבין את המשמעות ומצפונו לא נותן לו להיות שותף לזה והוא בוחר להתאבד.
האקציה הגדולה היא אירוע טראומטי לכל יושבי הגטו. הן לניצודים (יהודים שלא היו להם אמצעי שוחד או קשרים ומקומות עבודה נחוצים) והן לציידים (המשטרה היהודית שמצאה את עצמה בת ערובה לגורל משפחותיהם, אם וכאשר לא ימלאו את המכסות שנקבעו ע"י הנאצים).
המכון היהודי ע"ש עמנואל רינגלבלום בוורשה JHI מציין ומחזיר לזיכרון כל שנה בתאריך ה-22 ליולי את הגירוש הגדול של גטו וורשה, בצעדה שאליה מצטרפים אלפי פולנים מכל הגילאים. צעדה המתחילה באומשלגפלאץ (כיכר השילוחים ברכבות) ומסתיימת באזור שהיה הגטו.
השנה הצעדה הייתה ביום שישי ה-21 ליולי (מפאת השבת) והשתתפו בה כ-2300 איש ואישה, מרביתם פולנים מהשורה. שגרירות ישראל וגרמניה נותנות חסות לאירוע ושגריר ישראל מר יעקב ליבנה היה שותף לצעדה, וכמובן ממשלת פולין שיוצגה שם ע"י יועצו האישי של נשיא פולין וחברי פרלמנט.
את מורשת וחבצלת ייצג יעקב אשר, מנכ"ל חטיבת ההיסטוריה, שבאותו בוקר גם חתם על מזכר הבנות לגבי ארבעה פרויקטים עם ה-JHI. הספר של רוז'קה קורצ'אק (פרטיזנית וממייסדות מורשת) 'להבות באפר' שה-JHI יקבלו מאתנו את זכויות היוצרים לפרסמו בפולנית, מורשת תקבל זכויות יוצרים על ספר שפורסם ע"י ה-JHI על משפטים שערכה הקהילה היהודית בפולין ב-1946 ליהודים ששיתפו פעולה עם הנאצים, כמו כן לתרגום לעברית של כרך השומר הצעיר מתוך ארכיון רינגלבלום. בנוסף ה-JHI יקבלו מיד יערי ומורשת פריטים מארכיונו האישי של נתן רפפורט וחומרים על מקומה של תנועת השומר הצעיר בגטו ובמרד, לתערוכה שתוצג ב-2024 ב-JHI שתעסוק בייצוג המרד באנדרטאות של רפפורט ובשומר הצעיר.
בטקס שהתקיים בתחילת הצעדה באומשלאגפלץ, מוניקה קראבצ'יק, מנהלת ה-JHI התייחסה בדבריה למשמעות של המקום ממנו נערכו השילוחים לטרבלינקה והזכירה שהשנה ציינו 80 שנה למרד גטו וורשה ואת תפקידה וחשיבותה של תנועת השומר הצעיר במרד וורשה ובמרידות נוספות באירופה הכבושה. היא סיפרה לקהל על מורשת ועל שיתוף הפעולה הפורה והמאוד מוצלח שיש לשני המכונים והוקירה תודה למורשת וליעקב אשר על השתתפותנו באירוע.
הצועדים קיבלו סרטי בד שעליהם היו כתובים שמות של משפחות שהיו בגטו, ובסופה של הצעדה נתלו כל הסרטים הללו על מעין אדנית עץ פורחת, עצומה בגודלה, שעל דפנותיה הוצג סיפורו של הגטו וסיפור המרידה. השומר הצעיר קיבל שם ייצוג גדול מאוד ומתוך 5 תמונות של אישים, 3 היו אנשי השומר הצעיר. מרדכי אנילביץ', טוסיה אלטמן ושמואל ברסלב. תמונתה של טוסיה היא מארכיון מורשת וכמובן שקיבלנו על כך קרדיט ראוי.